Pim Bangert

interieurarchitect

hoofdkantoor Robeco

De uitstraling van het bedrijfsrestaurant was sterk verouderd en voldeed niet meer aan de huidige eisen.
Bovendien was er meer ruimte nodig voor het uitgiftegebied vanwege een nieuw cateringconcept, ook moest het aantal zitplaatsen flink omhoog.
De belangrijkste ingreep bestaat uit de introductie van een langgerekt zitwerkmeubel met een verhoogde vloer, bekleed met witte Corian. Dit meubel verdeelt de grote, maar lage ruimte in meerdere gebieden; een zitgedeelte met grote kleurige banken, de zitplekken in het meubel zelf, de afruimband en het uitgiftegebied nabij de oorspronkelijke keuken.
Kleuraccenten voortkomend uit de huisstijl van Robeco komen terug in de bekleding van de verschillende zitbanken en de vlakken op de wanden. In het uitgiftegebied is gekozen voor een wengé fineer voor de omkleding van de verschillende eilanden in combinatie met een corian bovenblad. Deze materiaalsoorten komen terug in de diverse tafelbladen en andere meubelen, waardoor het hele restaurant één sfeer ademt die past bij de nieuwe uitstraling van Robeco.

werkzaam als projectarchitect bij BROEKBAKEMA architecten
opgeleverd oktober 2009
fotografie Menno Emmink

Pi nr 4 Robeco Rotterdam

De inrichting van het vergadercentrum op de 20ste verdieping.

In tegenstelling tot de kantoorlagen, is de helft van de bovenste verdieping van het Robecohuis ingericht als exclusief vergadercentrum. De oude boardroom en vergaderkamers met kersenhouten wanden en donkerblauwe stoelen pasten niet meer in het huidige beeld. Ook deze verdieping zou op zijn eigen manier moeten passen binnen het nieuw geïntroduceerde kleur- en materialenconcept.Naast vier grote vergaderkamers en de boardroom, is er een afsluitbare trainingsruimte gerealiseerd. Door het verbreden van de gang en het toepassen van een glazen tussenwand, ontstaat er een ruim ganggebied wat dienst doet als  informeel verblijfsgebied, wat bij de trainingsruimte kan worden betrokken en gebruikt kan worden bij borrels en recepties. De dichte tussenwanden tussen de kamers zijn aan een zijde gekleurd en aan de andere zijde wit. Zo ontstaan er kamers met ieder een eigen kleur; de blauwe, groene, oranje of paarse kamer. Uit de bestaande kunstcollectie wordt per gekleurde wand een kunstwerk gekozen; aan de witte wand zijn moderne touchscreens gemonteerd. De namen van de kamers refereren aan de steden waar zich een Robeco vestiging bevindt, zo kan er worden vergaderd in New York, maar ook in Bahrein.

Low budget inrichting van de kantoorvloeren.

Het interieur van de toren is een afspiegeling van de toenmalige organisatie. In de loop der jaren zijn veel wanden verplaatst, altijd passend binnen het kamerconcept van het oorspronkelijke interieurontwerp, afgesloten kamers en lange gangen. Door recente reorganistie en het afstoten van andere vestigingen is het aantal medewerkers werkzaam in het hoofdkantoor echter verdubbeld. De lange dichte wanden dienden te verdwijnen en er zijn open werkvloeren voor in de plaats gekomen. Door het gedeeltelijk verwijderen en het toevoegen van gekleurde panelen, ontstaat een vertaling van de nieuwe huisstijl in het interieur. Tijdens het proces werd er nog volop geschoven met afdelingen. Daardoor was het noodzakelijk om een zo flexibel mogelijk systeem te bedenken, met behoud van het bestaande wandensysteem.

Door het willekeurig verdelen van de gekleurde panelen, en het plaatsen van wanden al naar gelang de afdelingen groeien en krimpen, zal er op iedere verdieping een ander beeld ontstaan, met de kleuren als constante. Ook is het tapijt vervangen door een vernieuwend cradle to cradle tapijt. De omkleuring van wit naar donkerbruin van de vaste kern van het gebouw met de pantry’s en liften staat symbool voor de vernieuwing van het Robecohuis. In een later stadium zal ook het meubilair worden vervangen. Met minimale middelen is er een nieuw beeld ontstaan, wat weer van deze tijd is, en bovendien de huidige organisatie weerspiegelt.